06/10/2008

Affairs between teachers and pupils

Σήμερα διάβασα αυτό

Ώστε θέλουν να χαλαρώσουν τους νόμους;

Συγγνώμη, αλλά διαφωνώ. Όσο consensual και να είναι η σχέση, it is a violation of trust.

Πείτε με Χίτλερ, αλλά θα ήθελα να σοβαρέψουν και οι κανονισμοί για σχέσεις university students- academic staff. 

Συνήθως τα πανεπιστήμια κάνουν τα στραβά μάτια και οι καθηγητές/τριες έχουν απλά ένα χαλαρό καθήκον να αναφέρουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις με φοιτητές/τριες στον  head of the department. Αρκετές τέτοιες σχέσεις μάλιστα καταλήγουν σε γάμο. 

Συγγνώμη, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν να πάρουν το πτυχίο και μετά να τα φτιάξουν; 

18 comments:

Diasporos said...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Να προσθέσω όμως οτι έστω και μετά το πτυχίο δέν είναι σωστό ακόμα. Δέν θα δείς τον/την δάσκαλο ποτέ σου με άλλα μάτια. It's a position of power ----unbalanced. Ενας/μια μόνο έχει κέρδος σ' αυτή τη σχέση, ο/η πουπάνω.

Τώρα, να έχουν ένα crush ή ένα θαυμασμό δέν είναι τραγικό, αλλά αμαν χαλάσουν τα boundaries ξέχασε το.

(στο κάτω κάτω τί να θέλει ένας/μία στα πενήντα, από εικοσάριδες? )

Κρίση Ταυτότητας said...

Διάσπορε, σε παρακαλώ επέτρεψε μου να προσθέσω 3 σημεία:

1) Υπάρχουν και φοιτήτριες που έχουν εκείνες το κέρδος και ο καθηγητής όλη τη χασούρα (το χω δει).

2) Το σενάριο 50άρης με 20άρα είναι όντως τραγικό. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου καθηγητές-φοιτητές έχουν την ίδια ηλικεία περίπου. Και με αυτό διαφωνώ.

3) Νομίζω πως όλες/οι έχουμε περάσει ένα τέτοιο crush. Είμαι σίγουρη πως και οι καθηγητές/τριες έχουν περάσει crush μαζί μας. Το θέμα είναι που οδήγησε αυτή η ιστορία!

Sophia Kollia said...

Αδύναμη η φύσης του ανθρώπου ! Κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται.
Είναι χωρίς ισσοροπίες αυτές οι σχέσεις, αλλά μου φαίνεται ότι ψάχνουμε ψήλους στα άχυρα!
φιλιά

Σοφία said...

Εγώ συμφωνώ με το άρθρο πάντως. Το να μπεις στο sex offenders register δεν είναι αστείο, και δεν βλέπω γιατί είναι τόσο τρομερό τη στιγμή που ο μαθητής ή η μαθήτρια είναι πάνω από 16 χρονών. Άλλο να απαγορεύεται ή να περνάς πειθαρχικό, κι άλλο να σε κατατάσουν στην ίδια κατηγορία με τους ανώμαλους.

Για το πανεπιστήμιο ειδικά δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος για ειδική νομοθεσία. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε δύο ενήλικες να κάνουν σχέση επειδή έτυχε ο ένας να διδάσκει και ο άλλος να μαθαίνει.

Anonymous said...

Θεωρώ πως δε πρέπει να γίνεται εκμετάλλευση της θέσης κάποιου. Πιστευω πάντως ότι οι νόμοι δε μποούν να ρυθμίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Αχάπαρη said...

eteron ekateron. apo tin mia den mporeis na epivaleis se kanenan ti na kanei stin prosopiki tou zwi alla apo tin alli den dimiourgounte tetoies sxeseis xwris na iparxei eunoiki metaxeirisi eite amesa eite emmesa. simfwnw me to teleuteo pou eipes: as perimenoun liga xronia.

UrbanTulip said...

Μα το θέμα είναι το παιχνίδι δύναμης και παρανομίας...μετά το πανεπιστήμιο αν βρεθούν τα δύο άτομα, it's just usual.

Κρίση Ταυτότητας said...

ενδιαφέρουσες απόψεις.

Αυτό που με απασχολεί περισσότερο απ' όλα είναι το κατά πόσο μια τέτοια εμπειρία μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα αισθηματική εξέλιξη κάποιου, γιατί μιλάμε για μικρές/νεαρές ηλικείες.

Στο πανεπιστήμιο τα εμπλεκόμενα άτομα είναι ενήλικα, καλώς. Αλλά τί γίνεται όταν ο φοιτητής/τρια δεν θέλει αλλά νιώθει οτι εξαναγκάζεται; Κι όταν ξέρει πως το πανεπιστήμιο θα πάρει το μέρος του καθηγητή/τριας;

Ακόμα τα εμπλεκόμενα άτομα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, έχουν οι υπόλοιποι! Power imbalance and unfair advantage.

Κρίση Ταυτότητας said...

* Ακόμα ΚΑΙ αν τα...

dokisisofi said...

Den mporw na fantastw pio antierotiko xwro apo mia aithousa didaskalias.

Κρίση Ταυτότητας said...

είναι το παιχνίδι δύναμης και παρανομίας που είπε και η τουλιπούα ;-)

Diasporos said...

κρίση
όταν μεγαλώσεις και άλλο (35αρισεις) θα καταλάβεις οτι στο πανεπιστήμιο δέν ειμαστε ενήλικες, τζια αν είχες έτσι σχέση ποττέ σου, θα καταλάβεις οτι ο πιό μεγάλος εκμεταλλεύτηκεν τον μιτσόττερον.

Κρίση Ταυτότητας said...

καθόλου δεν διαφωνώ με αυτό Διάσπορε. Μπορεί σύμφωνα με τον νόμο οι φοιτητές να είναι ενήλικες, δεν έχουν όλοι όμως την απαραίτητη ωριμότητα.

(just for the record, έτσι σχέση εν είχα τζι ούτε ήθελα)

Κρίση Ταυτότητας said...

Δοκισήσοφη, να πω και κάτι άλλο;
Η αίθουσα διδασκαλίας μπορεί να βγάζει έναν ερωτισμό, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, οι (περισσότεροι) ακαδημαϊκοί είναι τελείως αντι-ερωτικά άτομα!

κι αγνάντευε... said...

Φαίνεταί μου εντελώς εκτός τόπου και χρόνου να θεωρούμε ότι είναι ανήθικο να έχουν σχέσεις δύο ενήλικα πλάσματα, έστω κι αν ο ένας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και ο άλλος φοιτητής! Πέραν του ότι πλέον υπάρχουν αρκετοί νεαροί καθηγητές (είχα τότε που σπούδαζα, στα 20 μου, καθηγητή 26 χρονών!), ακόμα και η μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν πρέπει να μας ξενίζει - είναι κάτι που συμβαίνει στην κοινωνία γενικότερα κι όχι μόνο στον πανεπιστημιακό χώρο. Θεωρώ απαράδεκτο να πρέπει ο ακαδημαικός να το δηλώσει στον head of the department, όπως λες! ΠΟύ πάνε τα προσωπικά δεδομένα; Εκτός κι αν μιλάς για σεξουαλική παρενόχληση, γιατί συμβαίνει κι αυτό, τότε το πράγμα οπωσδήποτε διαφέρει! Αν όμως πρόκειται για πράξη στην οποία συναινούν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, δε βλέπω πρόβλημα ... Μπορεί να είμαι και πολύ αφελήςνα περιμένω πως μία τέτοια σχέση δεν επηρεάζει την πορεία του φοιτητή στο πανεπιστήμιο, δεν ξέρω! Αναρωτιέμαι, επιλήψιμο θεωρείται αν ο πανεπιστημιακός κάνει μάθημα στο συγκεκριμένο φοιτητή; Αν πρόκειται για σπουδαστή άλλου τμήματος; Περίεργη λογική... :)

Κρίση Ταυτότητας said...

κι αγνάνευε, καλωσόρισες!
καρφώθηκα που καρθώθηκα, θα πω κι εγώ τον πόνο μου.

Είμαι νεαρή, είμαι ευπαρουσίαστη, διδάσκω σε πανεπιστήμιο.
Κουράτηκα να μου την πέφτουν οι φοιτητές! Αν ήξεραν πως τα πράγματα είναι αυστηρά δεν θα το δοκιμάζαν. Μερικοί μάλιστα μου την έχουν πέσει τελείως χύμα. Αυτό το πράγμα με φέρνει σε δύσκολη θέση και μπορεί να απειλήσει την επαγγελματική μου εξέλιξη. Αν τα έφτιαχνα με φοιτητή (άσχετα αν θα του έκανα μάθημα ή όχι) εκείνος θα κέρδιζε πολλά κι εγώ θα έχανα πολλά.

κι αγνάντευε... said...

Κρίση, πέρασα κι άλλες φορές από το blog σου, απλά δεν αφήνω συχνά σχόλια!
Έχεις δίκιο όπως το θέτεις, αντιαλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύκολη η θέση σου, αλλά δεν είναι καθαρά θέμα δικό σου να τους κόψεις τον αέρα, αφού σε ενοχλεί; Νομίζω εσύ πρέπει να θέσεις σαφή όρια. Δεν πιστεύω ότι εξωτερικοί κανονισμοί μπορούν να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ ενηλίκων. Κι άμα η πίεση μπαίνει στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης, υπάρχουν πιο δραστικά μέτρα. Μπορεί βέβαια να μιλώ εκ του ασφαλούς...

Κρίση Ταυτότητας said...

Φυσικά κι είναι δικό μου θέμα να τους κόψω τον αέρα, κι αυτό κάνω άλλωστε.

Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να πηγαίνει στον head και να του λέω πως με παρενόχλησε σεξουαλικά ένας φοιτητής...