26/05/2008

Researching Islam II: Pervez

Ελπίδα για τον Περβέζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο επειδή είχε κατεβάσει από το διαδίκτιο υλικό περί των γυναικείων δικαιωμάτων στο Ισλάμ. Στο προηγούμενο ποστ είχα βάλει λινγκ για την θανατική του καταδίκη, ενώ εδώ θα βρείτε τις τελευταίες εξελίξεις. 

Κι αυτό με βάζει σε σκέψεις... Τελικά υπήρξε κάποια προόδος μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν; 

Μας είπαν πως θα εισβάλουν για να πλήξουν την ισλαμική τρομοκρατία, να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες έχουν γίνει Λερναιές Ύδρες και καλά κρατούν, ο Μπιν Λάντεν καλεί τους οπαδούς του να κτυπήσουν το Euro 2008 και η Sharia ακόμη εφαρμόζεται. Η Αφγανική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη των Η.Π.Α. ενώ οι Ταλιμπάν ακόμη αντιστέκονται (και κυβερνούν ανεπίσημα). Από την άλλη, ο Περβεζ έχει μεν καταδικαστεί σε θάνατο, οι παγκόσμιες πιέσεις δε φαίνεται να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. 

Ας πάρουμε ένα cost-benefit approach. Τα θετικά αποτελέσματα δεν φαίνεται να υπερνικούν τα αρνητικά. Which is the way forward then? Να φύγουν τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν και να εντείνουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες; Να αφήσουμε το Αφγανιστάν ήσυχο να τα βγάλει πέρα μόνο του; Ή να φέρουμε κι άλλα στρατευματα, να τους αλλάξουμε τα φώτα και να τους επιβάλουμε ένα Δυτικό καθεστός; 

That is the question...

(Σοφία, για σένα :) )



6 comments:

Μαριλένα said...

το θέμα του Αφγανιστάν, πονάει απ' όπου και να το κοιτάξεις.

και η θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν, κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, ειναι ιδιαιτερα σκληρή και δύσκολη.

και δυστυχώς θα ειναι για πολύ καιρό ακομα.

Κρίση Ταυτότητας said...

Σωστές παρατηρήσεις Μαριλένα.

Ακόμη το σκέφτομαι όμως. Έχουμε το δικαίωμα να επέμβουμε; Έχουμε μια ηθική υποχρέωση να επέμβουμε; Με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε;

Sophia Kollia said...

Κρίση με πιάνει κρίση με την υποκρισία της πολιτικής. Καμμιά δουλειά δεν έχει η Δύση.Όπου ανακατεύεται σκατά τα κάνει, και ο μόνος λόγος είναι πάντα η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.ΚΑΝΕΝΑ ανθρωπιστικό συναίσθημα δεν τους παρακινεί,αφήνουν τις στρατιές των φτωχών να μεγαλώνουν στην Αμερική, τους έπιασε ο πόνος για τις Αφγανές.
Ενας είναι ο νόμος. Η κίνηση και η ανάπτυξη των κεφαλαίων. Ανάλογα του συμφέροντος του- του χρήματος- διαμορφώνοντε ηθικές πολιτικές και πρακτικές. Ο Μπέρναρ Σω, τα λέει πολύ σωστά,Ότι αποφέρει υπερκέρδος είναι θεμιτό, ότι το μειώνει γίνεται ανήθικο. π.χ. Το ποτό ήταν νόμιμο, όταν αρχισε να έχει κόστος πιο πολύ η θεραπεία,και να χάνονται εργατοώρες,απαγορεύθηκε. Τι ίδιο και με τα τσιγάρα,το ίδιο και με το Αφγανιστάν. Στα χωριά μας, οι μεγάλες γυναίκες φοράνε μαντίλια.Να πάω να τους τα βγάλω? Δεν τους κόβω το κεφάλι καλύτερα. Χριστιανές είναι, αλλά παλιά όλες φορούσαν .Υπάρχει παραδοσιακή στολή χωρίς μαντήλι? Γιατί μας πειράζουν των μουσουλμάνων? Και μήπως είναι καλύτερα των δυτικών το ντύσιμο που κυκλοφορούν σαν βιζιτούδες, και με τον κόλο έξω? Όσο αφορά την μπούρκα, μπορεί να το βρίσκω βάρβαρο, αλλά το θέμα είναι ότι αυτες δεν τις ρωτάμε, μπορεί να είναι και ένας τρόπος προστασίας τους στην κοινωνία που ζούν .Εμένα η στον Άρη να μου πεις τι γνώμη έχω για την ζωή η στο Αφγανιστάν το ίδιο είναι. Αλλος πλανήτης, αλλά η λόξα των δυτικών να τους κάνουν όλους ίδιους, σαν και αυτούς βέβαια, δεν αλλάζει στους αιώνες. Πρώτα πάνε με την βίβλο, μετά τους πέρνουν τα όπλα, μετά τους κτυπούν.
Η αποικιοκρατία έχει βαθιές ρίζες, αλλά μιας και ο πλανήτης έχει κατακτηθεί, πρέπει να εξοντώσουν ότι τους χαλάει στην διακήνιση του κεφαλαίου και της υπεραξίας του.
Αν είναι τόσο μάγκες γιατί δεν έχουν βρεί ακόμα τον Λάντεν.Το δικό τους παιδί,αυτοί του τα έμαθαν για τους βοηθήσει με τους Ρώσους. Αλλά τα ξεχνάμε αυτά!! Η πολιτική δεν έχει ηθική, όπως δεν έχει και το χρήμα, όποιος πιστεύει το αντίθετο είναι πολύ νυχτομένος η πολύ αφελής.
Εμένα με βολεύει που μας έχει πάρει η Αμερική, περνάω καλύτερα από ότι να μας είχε πάρει η Ρωσσία.
Να φύγουν τα στρατεύματα, να φύγουν όλοι, και αν οι Αφγανοί θέλουν να είναι ταλιμπάν ας είναι.Δικαίωμά τους είναι.Το θέμα είναι οι βάσεις που προοθουν στρατεύματα στην έσω Ασία, και αυτές οι Αμερικάνοι δεν τις αφήνουν με τίποτα.όσο φύφαν από το Κόσοβο και την Κροατία άλλο τόσο θα φύγουν από το Αφγανιστάν,,που δεν φοράνε και μπούρκα.....
γράφω γρήγορα, ελπίζω να βγαίνει νόημα!
ΚΑΛΗΜΈΡΑ

Sike said...

θέλεις να πεις επίστεψες ποττέ ότι οι αμερικάνοι επήαν στο αφχανιστάν με καλό σκοπό;

Κρίση Ταυτότητας said...

καλημέρα Σοφία! (καλό απόγευμα βασικά χε χε)
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου, καλά τα λες!
Πραγματικά η πολιτική δεν έχει ηθική και σωστά τα αίτια που ανέφερες.
Να δεχθώ την ισλαμική τρομοκρατία σαν λόγο εισβολής στο Αφγανισταν. Να μην ξεχνάμε βέβαια πως νομικά αυτή η δικαιολογία μπάζει από παντού, αλλά να το δεχθώ χάριν λόγου. Ποια Αλ-Γκάιντα και πράσινα άλογα; Και πες είναι μάγκες και βρήκανε τον Μπιν Λάντεν, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα να σταματήσει η τρομοκρατία με την σύλληψη ενός ατόμου! (βλ. Al- Qaeda, Jason Burke, Penguin Press)
Όσον αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με τα όπλα! Τί κι αν οι Ταλιμπάν τους κυβερνούν, τί ο δυτικός στρατός, ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν. Ούτε και εμένα με ενοχλούν οι μαντίλες, με την μπούρκα όμως βρίσκω πως τίθεται ένα θέμα. Ναι, η μπούρκα προστατεύει τις γυναίκες στην εν λόγω κοινωνία. Μπορεί όμως και να τις καταπιέζει. Μπορούμε να ακολουθήσουμε μια 'γκρίζα' λύση; Ας αποφασίσουν οι ίδιες αν θέλουν να φοράνε μπούρκες ή όχι.
Είμαι εναντίον των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν (και στο Ιράκ). Το διεθνές δίκαιο προβλέπει τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων χωρίς την χρήση βίας.
Αλλά δεν αντέχω να μην υπάρχει ελευθερία λόγου (πχ Περεζ) και άλλες βασικές ελευθερίες. Γενικώς δεν αντέχω τον φονταμενταλισμό, είτε αυτός προέρχεται από εξτρεμιστές Ταλιμπάν, είτε από Αμερικάνους στρατιώτες που νομίζουν πως θα σώσουν τον κόσμο επειδή τους δώσανε ένα όπλο.
Δεν είμαι σίγουρη πως θα πρεπε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είμαι πολύ αφελής επειδή νομίζω πως πρέπει να τους αφήσουμε ήσυχους να κτίσουν μια κοινωνία σύμφωνα με τα πιστεύω τους και να αρχίσουμε ειρηνευτικές διαδικασίες για να επαναφέρουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Ναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, είμαι πολύ αφελής. Αλλά, dum spiro spero...

Κρίση Ταυτότητας said...

χεχε! Όχι Sike, ποτέ δεν είχα τέτοιες ψευδαισθήσεις!Είπα όμως να προσπαθήσω να δω τα πράγματα κι από την δική τους πλευρά. Όπως βλέπεις, διαφωνώ μαζί τους και εκ πρώτης όψεως και στην τελική...